Med den härliga känslan av att få komma iväg tar vi plats i den bekväma turistbussen. Motorvägarna i Sverige och Danmark avverkas snabbt och via färjan i Rödby, där det finns möjlighet att äta lunch, når vi Tyskland. Vi fortsätter under eftermiddagen på snabba Autobahn med sikte på Hotel Leonardo i utkanten av Hannover. Efter att vi fått våra rum samlas vi i restaurangen för resans första middag.
Efter en stadig frukost fortsätter vår resa. Vi passerar städer som kassel och Frankfurt am Main. Under dagen stannar vi för kaffe och lunch. Framåt eftermiddagen korsar vi gränsen till Frankrike och vi ser de första vinodlingarna på sluttningarna av bergskedjan Vogeserna. I detta böljande landskap hittar vi orten Guebwiller där vi ska bo 4 nätter på Hotel de l'Ange. Efter att vi fått våra rum kanske det är skönt att sträcka på benen med en liten promenad innan vi samlas till middag.
Efter en god frukost ska vi idag besöka Colmar, denna förtrollande vackra stad i hjärtat Alsace. Staden är känd för sina färgglada korsvirkeshus, slingrande kanaler och blomsterprydda gränder och kallas ofta 'Lilla Venedig' tack vare sina sina pittoreska kvarter längs floden Lauch. Vi gör en båttur på kanalerna och sedan får vi några timmar att upptäcka denna sagolika stad. Vi återsamlas sedan för att åka vidare till Dambach-La-Ville där vi ska besöka vingården Ruhlmann Jean-Charles et fils. Vingården, som drivs av Jean-Charles och hans familj, erbjuder en rad utsökta Alsace-viner, särskilt kända för sina aromatiska Riesling, Gewürztraminer och Pinot Gris. Som besökare får vi en varm, personlig upplevelse fär vi lär oss om både vingårdens historia och den lokala vinproduktionen, allt medan vi njuter av provsmakning med vacker utsikt över de omgivande vinfälten. Därefter återvänder vi till Guebwiller och vårt hotell för gemensam middag.
Vi startar denna dag i Alsace med ett besök på den imponerande medeltida borgen Château de Haut-Koenigsbourg, som ligger högt på en bergstopp. När man går genom de massiva portarna möts man av slottets imponerande arkitektur, från de vindlande trapporna och tjocka stenväggarna till vackert bevarade rum och rustningssalar. Från de höga murarna har man en storslagen utsikt över Alsaces vinodlingar, Vogeserna och på klara dagar ända till Schwarzwald. Vi fortsätter sedan på vinvägen 'Route des Vins d'Alsace' till den mysiga byn Ribeauville där det ges möjlighet att äta lunch. Kanske prova flammkuchen som är en riktig Alsace-specialitet. Härifrån har vi sedan inte långt till byn Riquewihr, som är som en sagobok med sina vackra korsvirkeshus, kullerstensgator och färgglada fasader. Mitt i denna charmiga by ska vi göra ett besök hos Dopff & Irion, en anrik vingård känd för sina eleganta Alsace-viner. Vi provar några av deras karaktäristiska viner allt medan vi får höra om vinframställningens traditioner. Efter denna trevliga dag återvänder vi till vårt hotell och kvällens middag.
Alsace är inte bara känt för sina goda viner utan även för sina ostar. Därför startar vi dagen med ett annat kulinariskt besök hos Maison de Fromage. Här får vi se tillverkningen av den berömda Munsterosten som sedan avslutas med en smakrik provning. Därefter åker vi cden korta biten till bun Eguisheim, som ofta räknas bland Frankrikes vackraste. Här får vi egen tid att strosa genom smala, kullerstensbelagda gränder omgivna av färgglada korsvirkeshus, charmiga torg, vinbarer och hantverksbutiker. På överenskommen tid återsamlas vi sedan i bussen för att besöka vingården Raymond & Martin Klein. Denna familjeägda vingård är känd för sitt engagemang i traditionella odlingsmetoder och högkvalitativa viner. Som besökare till gården får vi en personlig och genuin vinupplevelse där familjens passion för vinframställning märks i varje smakprov. Vi återvänder sedan till Guebwiller för en sista kväll och middag på vårt hotell.
Efter frukost lastar vi in våre väskor och tar farväl av vårt hotell för denna gång. På snabba vägar åker vi sedan norrut och under dagen pausar vi för kaffe och lunch. Framåt kvällen når vi Bremen där Hotel Penta väntar med sköna sängar och middag.
Vi äter resans sista frukost innan det är dags att åter ta plats i bussen. Vi gör ett stopp för lite gränshandel innan färjan i Puttgarden. resan går sedan omvänt utresan och framåt kvällen är vi åter i våra hemorter.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
13/9 | Buss | Vinresa till vackra Alsace | Mer än 8 | 11 890:- | Boka |